rubicon

II. András

1177 k.–1235
19 perc olvasás

II. András személyének és uralkodásának értékelése mindig is megosztotta a magyar történetírást, s nem ok nélkül. Egyéniségének sokszínűsége, uralkodásának ellentmondásossága valóban zavarba ejtő. Akadt történetíró, aki királyi elődeihez méltatlan semmirekellőnek, az uralkodói hatalom oszlopait kidöntő bajkeverőnek tartotta, mások éppen ellenkezőleg: a saját korát megelőző reformert, a meg nem értett zsenit látták benne, akinek személyisége egyfajta kora reneszánsz uralkodó jegyeit viselte magán. Mint hasonló esetekben annyiszor, alighanem Andrásra is igaz, hogy mindezen vonások egyszerre voltak jelen egyéniségében.

III. Béla és Châtillon Anna házasságából hét gyermek született: négy fiú és három lány, a fiúk közül azonban csak ketten, az 1174-ben született Imre és a néhány évvel fiatalabb András érték meg a felnőttkort. Az elsőszülött Imre számított a trónörökösnek, s ennek jeleként apja már gyermekként, 1182-ben megkoronáztatta. Andrásra tehát a hercegek gondtalan élete várt: az uralkodás felelősségének terhe nélkül élvezni azt a pazar jólétet, amely a dinasztia tagjainak kijár – feltéve persze, hogy nincsenek politikai jellegű ambíciói.

Türelmetlen trónigénylő

András azonban hamar, talán túlságosan is hamar kapcsolatba került a politikával. Történt ugyanis, hogy 1188-ban a Magyar Királysággal szomszédos orosz fejedelemség, Halics népe elűzte uralkodóját, Vlagyimirt, aki családostul III. Béla udvarába menekült. A magyar külpolitikában akkor már sok évtizedes múltra tekintett vissza az orosz belviszályokba való beavatkozás gyakorlata, s Vlagyimir is nyilván abban reménykedett, hogy a magyar király majd visszasegíti őt a trónjára. Keserűen csalódnia

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.