rubicon

I. Erzsébet

A szűz királynő
16 perc olvasás

I. Erzsébet királynő (ur. 1558–1603) igazi legendahős lett. Nem kevesebb, mint negyvennégy éven át uralkodott, idősebben halt meg valamennyi elődjénél. A reformáció hívei a dicséretét zengték, udvara szemkápráztató propagandával hirdette dicsőségét, Gloriana és Tündérkirálynő néven magasztalták. Uralkodása idején virágzott fel a reneszánsz kultúra Angliában, ekkor írta drámáit Shakespeare, ekkor mértek vereséget Európa legnagyobb hadiflottájára, és ekkor láttak hozzá Amerika gyarmatosításához. Az utókor rendkívül kedvezően ítélte meg uralkodását – különösen akkor, ha véreskezű elődeivel (apjával és nővérével) vagy népszerűtlen utódaival hasonlította össze. A mai történészek már kissé visszafogottabban nyilatkoznak róla.

VIII. Henrik király mélységesen csalódott volt, amikor második felesége, Boleyn Anna 1533. szeptember 7-én kislányt szült. E feleség miatt érvénytelenítette első házasságát, szállt szembe a pápával, s bonyolódott hosszas egyházjogi huzavonába. Egy fiú örökös megszületése ország-világ előtt bizonyította volna, hogy Henrik intézkedéseit Isten áldása kíséri. De azért újszülött kislánya számára önálló udvartartást biztosított Hatfieldben, és Anglia hercegnője címmel ruházta fel. Néhány év múlva elhitették a királlyal, hogy második felesége kigúnyolta és megcsalta őt. A beismerő vallomásokat kínzással csikarták ki, Annát árulás, csábítás és vérfertőzés vádjával a lordok törvényszéke halálra ítélte. A két és fél éves Erzsébet elveszítette anyját. A király a kivégzés után tizenegy nappal feleségül vette új sze­relmét, Jane Seymourt, aki végre fiút szült neki.

Ifjúkori veszedelmek

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.