rubicon

Huszárdivat, huszáruniformis

26 perc olvasás

Európa harcterein a 18. század elején szokatlan küllemű könnyűlovasok jelentek meg: a huszárok. Gyors karriert futottak be, néhány évtized alatt már szabályos regimentek katonáiként találjuk őket sok európai állam hadseregében. 

Kezdetben valóban furcsa lehetett a megjelenésük, a varkocsba font haj, a lekonyuló bajusz, a süvegbe tűzött madártollak, a tarka, zsinóros-paszományos ruha, a prémek, lószerelvényükön a sok csillogó veret és sallang. Egzotikum Közép-Európa délkeleti peremvidékéről – mondhatnánk ma. Magában a huszárjelenségben azonban nem volt semmi különleges. 

A csapatnemet a kor katona iracionalitása hozta létre, taktikai és stratégiai kényszerek; a század háborúinak megvívásához, az agresszív, kezdeményező hadviselési metódushoz szükség volt egy könnyen mozgatható, sokféle harci feladatra igénybe vehető lovasságra. A huszárok pedig szinte erre termettek, ehhez értettek legjobban. 

Külsejük is némileg ennek a kívánalomnak felelt meg, furcsaságaik pedig nem is igazán voltak furcsaságok, hanem egy sajátos könnyűlovas hadikultúra természetes kellékei, egy addig jobbára csak a szülőföldjükön, Magyarországon ismert, különleges viseleti mikrovilág lenyomatai. A huszárkülsőségek a század folyamán véglegesen beépültek az európai katonai viseleti kultúrába, s a század közepére megteremtették az „egyetemes huszárruhát”.

A

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.