rubicon

Hősök vagy gonosztevők?

A gyarmatbirodalmak kora
10 perc olvasás

A keresztény Európa nagy vállalkozása, az ismeretlen földrészek felfedezése és feltárása új korszakot nyitott az emberiség történetében. A kultúrák találkozása megtermékenyítően hatott a nyugati államokra, a középkor keresztény történelemfelfogása elhalványult, és egy új világtörténelem-fogalom született.

A terjeszkedés Európából indult ki az abban érintett népek, államok és kultúrák szempontjainak figyelmen kívül hagyásával, és az európai államok gazdasági és politikai hatalmának korábban nem látott bővülését eredményezte. A gyarmatosítás története nem más, mint Európa világuralmi időszakának históriája.

Az egyes gyarmatbirodalmak más és más viszonyt építettek ki gyarmataikkal. Míg a spanyolok, a portugálok, a britek, a franciák és a hollandok szoros kapcsolatban álltak a meghódított területekkel, a németek és az olaszok rövid életű birodalmaikat kevéssé ismerhették meg. Az Egyesült Államok és a Szovjetunió – dacára a nyilvánvaló, a demokráciaexport vagy az osztályharc köntösébe bújtatott törekvéseiknek – tagadták imperialista hatalmi jellegüket. A gyarmati korszak egyre távolabb kerül napjainktól, de az egykori gyarmattartók és gyarmatok múltidézése az utóbbi évtizedekben – köszönhetően a filmeknek, a televíziós sorozatoknak, illetve a kerek évfordulókon lezajlott megemlékezéseknek, társadalmi vitáknak és történészi újraértékeléseknek – új lendületet vett.

Régi birodalmak

Stephen Howe

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.