rubicon

Hortobágy miatt.…

6 perc olvasás
Az egész eddigi életem összes titkának, szomorúságának, szegénységének, s családi tragédiájának egyetlen eredőjét úgy hívják: Hortobágy.A titok és a titkolózás miatt, így túl az ötvenen, most tanulom az életem, most olvasom a sorsom. Saját magam körbejárásához segítséget kapok elkötelezett tudósoktól, mint amilyen Hantó Zsuzsa, kinek…

Az egész eddigi életem összes titkának, szomorúságának, szegénységének, s családi tragédiájának egyetlen eredőjét úgy hívják: Hortobágy.

A titok és a titkolózás miatt, így túl az ötvenen, most tanulom az életem, most olvasom a sorsom. Saját magam körbejárásához segítséget kapok elkötelezett tudósoktól, mint amilyen Hantó Zsuzsa, kinek kutatásai nagyot lendítettek a Hortobágyra elhurcoltak megismerésében; ahogy rengeteg információval szolgált a sorstárs, Varga Albert e témában írt könyve, kinek bíztató, kedves szavai is sokszor, sokaknak adtak erőt a tábori túléléshez is.

A szüleim soha nem panaszkodtak, nem emlékeztek, nem beszélgettek az 1950 és 1953 között történt eseményekről. Engem, mint késői gyereket (1955 végén születtem) arra tanítottak, hogy lehetőleg ne legyen véleményem, s mikor látták, hogy van, azt tiltották, hogy elmondjam, s azt, hogy a házon kívül bármiről beszéljek, amit hallok, látok, tapasztalok. Egész gyerekkoromban csak éreztem rajtuk a rettegést, a féltő aggódást, de nem értettem belőle semmit.

A családom története sorscsapásoktól terhes. A szüleim, mindkét oldalról jómódú gyerekek, mikor összeházasodtak, kaptak egy házat, gazdálkodásra földet, nagy kertet. Úgy indultak, hogy tele volt az istálló, s az ékszerdoboz is. Megszületett a szép, egészséges kislányuk, s boldogan éltek három évet. Ekkor hurcolták el őket Szaváról. Ugyan nem ők voltak az AVH listáján, hanem

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval 3 cikket olvashat a Rubicon Online-on.