rubicon

Horthy Miklós meccsei

Magyarország kormányzója és a labdarúgás
18 perc olvasás

Horthy Miklós állította magáról, hogy ő volt az első magyar ember, aki komolyan futballozott. Kormányzóként ugyanakkor hűvös távolságtartással viseltetett a sportág iránt, igaz, az 1924-es magyar–olasz mérkőzésre tervezett merénylet napján talán jobban is tette, hogy nem jelent meg az MTK-sta­dionban. A nemzeti válogatott fellépé­seiben alkalmat látott a nemzetközi kapcsolatok ápolására, a korabeli sajtóbeszámolók alapján azonban néha kibújt belőle a szurkoló: „Maga a kormányzó, amikor a magyar csapat berúgta az első gólját, felugrott és lelkesen lengette ellentengernagyi sapkáját.”

Meghökkentő történetet adott elő Horthy Miklós kormányzó 1934 májusában az Üllői úti stadion dísztribünjén, miközben Huszár Aladár, Budapest főpolgármestere, Usetty Béla, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, valamint három magyar miniszter és több brit előkelőség társaságában figyelte a Magyarország–Anglia (2:1) válogatott mérkőzést. „Azt hiszem, én voltam az első magyar ember, aki komolyan futballozott. Én ugyanis már 1895-ben meccsen játszottam. Akkoriban Pólában voltam a haditengerészetnél, s egy ízben összemértük az erőnket az angol haditengerészekkel” – idéz­te szavait a másnapi Nemzeti Sport.

Horthy Miklóst köszöntik a Magyarország–Németország válogatott mérkőzésen (3:2) a Hungária körúti MTK-pályán, 1936. március 15.

 

Tekintettel arra,

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.