rubicon

Honvesztés és honszerzés

Horvátország és az oszmán hódítás
22 perc olvasás

A magyar történelemtankönyvekben ritkán esik szó Horvátországról, és az oszmán korról szóló fejezetekben is inkább csak elszórt utalások vannak a közös történelmi hősökre vagy éppen a horvát hadszíntér eseményeire. Pedig a magyarokkal egy államközösségben élő horvátok hozzánk hasonlóan hatalmas veszteségeket szenvedtek a törökökkel vívott háborúk során. Középkori területeik nagy részét elveszítették, és a menekülőknek új hazát kellett építeniük a Magyar Királyság Szlavóniának nevezett részén, ahol többek között mai fővárosuk, Zágráb áll. Így az oszmán hódítás jelentős hatással volt a modern Horvátország kialakulására.

A közép- és kora újkori Horvátországról szólva látnunk kell, hogy nem egyszerűen egy szomszédos országról beszélünk, miképp ezt egy mai politikai térkép sugallja. A Horvát Királyság hosszú évszázadokon át a magyar–horvát államközösség fontos részeként létezett, így az ott zajló korabeli események egyben a magyar történelem szerves részeként is értelmezhetők. A két királyság között a puszta perszonáluniónál jóval sokrétűbb viszony alakult ki a középkor évszázadaiban, ráadásul létezett egy Szlavóniának nevezett tartomány is Horvátországgal határosan a Magyar Királyság részeként, amelynek szintén komoly szerep jutott a kora újkori közös múltban.

A széthullás kezdetei Perényi Imre magyar főúr, aki 1512-ben rövid időre megszerezte a horvát báni tisztséget Pietro Pasqualigo velencei követnek nyíltan megvallotta, hogy Horvátországot „úgy lehet tekinteni, mint amely elszakadt a királyságtól”. A helyzetet

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.