rubicon

Hogyan élt a 17. század embere?

Eltűnt hétköznapok nyomában
10 perc olvasás
A 17. század a háborúk százada. Az utókor számára azonban nemcsak a sorsdöntő ütközetek kimenetele, hanem a mindennapok története is fontos. Itt is küzdelmek dúltak, divatok és szokások harcoltak, s az új csak nehezen szorította ki a régit. A törökös divatú csizmák harcban álltak a németes cipellővel, a pálinkával szemben pedig nem tarthatta magát sokáig az ürmösbor. A nap járását követő időfogalom lassan megadta magát az órákhoz igazodó modern időfelfogásnak.
Keleties öltözet

A 17. századi magyar kultúra talán egyetlen területen sem ütött el annyira a nyugat-európaitól, mint az öltözködés terén. A Nyugat-Európába utazó magyarok öltözetét cirkuszi látványosságként megbámulták, ők pedig illetlenül meredtek az ottani, kihívóan merész női ruhákra. A magyarok öltözködésében már a középkorban erős volt a keleties jelleg, s ez a 16–17. században török hatásra még erősödött is. Eközben nyugaton már a spanyol, majd a francia divat hódított.

A 17. századi Nyugat-Európában a fekete és a sötét színek uralkodtak a férfidivatban, érthető hát, hogy Edward Brown angol utazó mint furcsaságot jegyezte föl magyarországi útján: „A magyarok nagyon szeretik a színeket, ugyanis kék, sárga, zöld és vörös ruhákat hordanak, fekete öltönyöket nemigen látni”, s még a papok is vörös köpenyben járnak.

Az 1655-ben Velencébe érkező Bethlen Miklós körül „sereggel gyűlt a bámészkodó nép a magyar köntös miatt”, s ő kénytelen volt gyorsan francia ruhába bújni. Párizsból visszatérve viszont nyugati divatú, pántlikás köntösét bámulták meg az erdélyi dámák, s ezúttal a honi ízléshez igazodva kellett ruhát váltania. A magyar ruhák rikító színűek voltak, de – ellentétben a török viselettel – sohasem készültek tarka anyagokból.

A

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.