rubicon

Hitler tábornokai

47 perc olvasás

A náci Németország katonai vezetése mind a mai napig közérdeklődésre tart számot. Ennek több oka is van. Az érdeklődés szólhat annak a páratlan katonai teljesítménynek, amelyet a Wehrmacht és a Waffen-SS hat éven keresztül a sokszoros túlerővel szemben nyújtott. E teljesítmény azonban azonnal idézőjelbe is tehető, ha arra gondolunk, milyen ára volt a német katonai professzionalizmusnak, és milyen következményekkel járt. Az alábbiakban a német katonai felső vezetés ábrázolására teszek kísérletet, kihagyva ebből a Kriegsmarine és a Luftwaffe vezetőit. A rendelkezésre álló keretek miatt írásom így is csak vázlatos lehet. A villámháborúk, az 1942–43 közti állapot, valamint a végjáték korszakát írom le néhány tábornok életrajzának tükrében. Külön fejezetben pedig a tábornokok és a náci bűncselekmények viszonyát elemzem.

A náci Németország katonai vezetése iránti érdeklődést motiválják azok a kérdések is, amelyek morál, hivatás, engedelmesség és ellenállás kapcsán óhatatlanul felmerülnek. Különösen, ha német katonákról van szó. Talán nincs is még egy ország, ahol az etikai alapú parancsmegtagadásnak olyan kultúrája létezne, mint Németországban. Elég, ha csak Heinrich von Kleist Homburg hercege című darabjára, Nagy Frigyes gyermekkori ügyeire (szökése otthonról barátjával, majd annak kivégeztetése apja által), illetve Johann Friedrich Adolf von der Marwitzra gondolunk, aki a hétéves háborúban parancsot kapott Nagy

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.