rubicon

Hitler pénze

A Mein Kampf értékesítése
14 perc olvasás

A Mein Kampf első kötete 1925-ben 400 oldalon, 12 márkás áron jelent meg a müncheni Eher Kiadónál. Eleinte különösebb siker nélkül; abban az évben 10 ezer példányt nyomtak belőle, s Hitler a bolti ár 15%-át kapta részesedésként, azaz tisztán 18 ezer márkát. 1926 karácsonyára megjelent a második kötet is. Kancellárságának első évében, 1933-ban azonban már több mint egymillió példány fogyott a könyvből, s nemsokára milliomos, majd multimilliomos lett. Hitler ettől kezdve – csak a művének köszönhetően – évi 1,5-2 millió márka bevételre tett szert. „A németek könyve” 1945-ig 12 milliós példányszámot ért el Németországban és több százezret további 20 országban, bár a nürnbergi per náci vádlottjai közül többen állították, hogy nem olvasták.

Az 1923 novemberében Münchenben meghiúsult Hitler-puccs után a Franz Eher Utódai Né­met Nemzeti Kiadói Könyvkereskedés (Franz Eher Nachfolger, Deutschvölki­sche Verlagsbuchhandlung) már 1924. június első felében reklámozni kezdte az elítélt és letartóztatott Adolf Hitler könyvét. Tervezett címe Elszámolás (Abrechnung), alcíme Négy és fél éves harc a hazugság, butaság és gyávaság ellen volt. 

Hitler bajor népvseletben, 1929.

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.