rubicon

Hitler és Churchill

Ellenségek – ellentétek
30 perc olvasás

Az első világháború idején Európában (nem szólva más világrészekről) milliók éltek, akik sohasem hallották Clemenceau vagy Lloyd George, Hindenburg vagy Wilson nevét.

1940 májusában Európában, Amerikában, Ázsiában alig akadt, aki ne ismerte volna Hitler és Churchill nevét. Az elkövetkező néhány hét  folyamán mind többen és többen megtudják majd azt is, hogy ez a két férfi nem csupán két, egymással hadakozó nemzet vezéralakja, hanem a két főszereplő a végül lángra lobbant, rémítő, hatalmas világháborúban.

Hitler vegyes érzelmekkel viseltetett Nagy-Britannia és a britek iránt. Láttuk, hogy szövetséget, barátságot vagy legalább semlegességet kívánt volna tőlük. Csakhogy nyers elutasításra talált, és ekkor a történelmi kiegyezés vágyát felváltotta benne a gyűlölet. Ez olyasmire utal, hogy nem pusztán hideg, politikai számítás vezette, amikor a britek barátságát akarta megnyerni. Talán egy kicsit erős kifejezés, hogy szeretet és gyűlölet jellemezte Hitler Nagy-Britanniához fűződő viszonyát. Noha van benne némi igazság. Hitlernek – a németek nagy többségéhez hasonlóan – kisebbrendűségi érzése volt a britekkel szemben, legalábbis 1940-ig bizonyosan. A kisebbrendűségi érzésnek az a fajtája volt ez, amelyben tisztelet és

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.