rubicon

Hitler és a hatalmi elitek

20 perc olvasás
Midőn az emberek a fegyelmezett náci meneteléseket, az óraműpontossággal felcsattanó heileket, a rádióban, a sajtóban, a híradókban és a vezetők szónoklataiban elhangzó jelszavak tökéletes egyhangúságát látták, hallották, érzékelték, feltétlenül az a benyomásuk támadt, sőt, ésszerűen is arra a következtetésre jutottak, hogy a nemzetiszocialista rendszernél semmi sem lehet rendezettebb, egységesebb, pontosabban működő szerkezet. Igazuk is volt, de csak részben. A nemzetiszocializmus ugyanis valóban totális hatalmi rendszert alakított ki alattvalói kezelésére, azonban a „totális káosz” vagy a „rendezett káosz” állapotát hozta létre a hatalmat gyakorló csoportok egymás közötti viszonyában és a döntések kialakításának módjában.

Amikor az NSDAP 1932-ben a legerősebb parlamenti párttá vált, Hitler kancellárrá történő kinevezése a német alkotmány értelmében lehetséges volt, de mivel többséget mégsem szerzett, ez nem számított kötelezőnek. A kérdésről tehát dönteni kellett, méghozzá nem parlamentáris, hanem informális úton. A kérdés így merült fel: kinevezze-e a köztársaság elnöke a legnagyobb parlamenti párt vezetőjét, Hitler Adolfot egy koalíciós kormány fejévé? Hindenburg elnök a kérdést egyedül is eldönthette volna, ő azonban többé-kevésbé támaszkodott a legerősebb hatalmi csoportok véleményére, és döntését ezen az alapon hozta meg.

A hatalom pillérei

Figyelmen kívül hagyva azt a kérdést, hogy vajon Hindenburg tényleg e hatalmi csoportok reprezentatív képviselőit hallgatta-e meg (véleményem szerint nem), tény, hogy Hitler kinevezését megelőzően a tábornok-elnök birtokában volt a gazdasági elit, a katonai vezetés és az állami felső adminisztráció kisebb vagy nagyobb része véleményének. Ezen az

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.