rubicon

Hettiták

Az elfelejtett birodalom
10 perc olvasás

Szinte nyom nélkül tűnt el az emberiség emlékezetéből a hettiták birodalma. Jó egy évezreden keresztül néhány szórványos bibliai utalás emlékeztetett csak arra, hogy valaha a Közel-Keleten élt egy hettitának nevezett nép. Amikor a múlt század végén Anatóliában feltárták hatalmas építményeiket, s századunk elején megfejtették írásukat és nyelvüket, a Közel-Kelet egyik nagy birodalmának képe bontakozott ki előttünk. A nyitott kérdések száma azonban ahelyett, hogy csökkenne, egyre nő – a hettiták számos titkukat őrzik még.

Amikor Bendrih Hrozny megfejtette az első hettita mondatot, hatalmas meglepetést okozott a nyelvészek számára: felfedezte ugyanis a legrégibb ránk maradt indoeurópai nyelvet. Ezt hamarosan néhány kisebb, vele rokon nyelv felfedezése követte, amelyeket a Hettita Birodalomban és utódállamaiban beszéltek, és gyűjtőnéven az anatóliai nyelvek csoportjának neveztek el. Ez a felfedezés azzal kecsegtetett, hogy hamarosan megoldódnak az indoeurópai nyelvészet nyitott kérdései, ám inkább újabbak vetődtek fel.

A származás titkai

Az indogermanisták a múlt század végén elég határozott elképzeléssel rendelkeztek arról, hogyan is nézett ki az az alapnyelv, amelyből az összes többi indoeurópai nyelv kifejlődött. Olyannyira bizonyosak voltak magukban, hogy egyikük még egy kis mesét is írt alapnyelven a lóról és a bárányról. Az alapnyelv rekonstrukciójához a legrégibb és legtekintélyesebb nyelveket, a szanszkritot és az ógörögöt használták, és sikerült létrehozniuk egyfajta szuperszanszkritot, amely szinte pontosan olyan volt, mint a szanszkrit, csak még annál is bonyolultabb, formagazdagabb. A hettiták nyelve azonban régebbi írásos emlékekkel rendelkezik, mint amikorra a szanszkrit nyelv legkorábbi

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.