rubicon

Hedvig királynő

Az Anjou-ház trónöröklési joga Lengyelországban
8 perc olvasás

Az 1997-ben szentté avatott Anjou Hedvig Nagy Lajos lányaként örökölte meg a lengyel trónt. Bár történelmi szerepe az lett volna, hogy megakadályozza a Piast-ház végleges kihalását, Jagelló Ulászlóval kötött házassága végül a Jagelló-dinasztia trónöröklését, felemelkedését és európai tényezővé válását segítette elő. Hedvig nevéhez köthető Litvánia megtérítésének kezdete, a krakkói egyetem működésének felújítása, valamint számos karitatív cselekedet, melyek révén Lengyelország és Litvánia védőszentje lett. 

Anjou Hedvig 1374 elején született Nagy Lajos és Kotromanics Erzsébet legfiatalabb lányaként. Nevét az Anjouk és a Piastok családjában is népszerűségnek örvendő – 13. században kanonizált – Sziléziai Szent Hedvigről kapta. Születése évében édesapja már negyedik éve viselte a lengyel királyi címet is.  A Magyarországról érkezett király legfőbb feladata az lett volna, hogy leendő férfi utódai révén biztosítsa a Piastok uralmának fennmaradását. Azonban Hedvig születésével véglegesen eldőlt, hogy a trón­utódlás mindkét királyságában csak nőágon oldható meg.

Hedvig királynő bevonulása Krakkóba. Wladislaw Rossowski festménye, 1884. (Krakkói Helytörténeti Múzeum) Hedvig trónra lépése 

Lajos 1382-ben bekövetkezett halála után a

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.