rubicon

Három arany

A magyar labdarúgás szereplése az olimpiai játékokon
16 perc olvasás

Sokan meglepődnek manapság azon a tényen, hogy mi, magyarok vagyunk az olimpiák történetének legsikeresebb labdarúgó­nemzete. Pedig az eddig megszerzett három arany-, egy ezüst- és egy bronzérmével a férfiaknál Magyarország vezeti a sportág éremtáblázatát. 1952 és 1972 között – 1956 kivételével, amikor mintegy büntetésképpen nem indították útra a magyar válogatottat – mindig ott voltunk az érmesek között.

A labdarúgás Athénban még nem szerepelt a hivatalos programban, bár egyes sporttörténészek álláspontja szerint az olimpiával párhuzamosan lejátszott meccsek kapcsolhatók a játékokhoz. Párizsban és St. Louisban ugyan már hivatalosnak ismerték el a program keretében, de a labdarúgótornán nem nemzeti válogatottak, hanem klubcsapatok vettek részt. 1904-ben megalakult a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (Fédération Internationale de Football Association – FIFA), mely alapszabályában rögzítette, hogy nemzetközi labdarúgótornát csak a FIFA szervezhet. Ennek ellenére az első, már valóban „nemzeti válogatottak” részére rendezett tornára Londonban, az olimpiai játékokon került sor, az angol labdarúgó-szövetség szervezésében. Erre már Magyarország csapata is nevezett.

1908, London

Az 1901-ben megalakult Magyar Labdarúgók Szövetsége (MLSZ) 1906-ban a FIFA Bernben tartott kongresszusára adta be felvételi kérelmét. Ott – távollétünkben – a Monarchia három futballnemzete (osztrák, magyar, cseh) az egy ország, egy szövetség elvre hivatkozással csak ideiglenes tagságot kapott. Magyarország esetében ezt az ideiglenes státuszt a következő évben véglegesítették.

A nevezés ellenére Magyarország mégsem

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.