rubicon

Harc a „klerikális reakció" ellen

Egyházüldözés Magyarországon 1945–1956 között
24 perc olvasás

Közép- és Kelet-Európában, azokban az országokban, ahol a kommunista ideoló­giát magukénak tudó pártok diktatúrát alakítottak ki, az egyházak mindenütt rendszeridegen elemként léteztek.

Az egyházak ellen folytatott fellépések, kampányok erőssége, a marxista–leninista pártok egyházpolitikája nem volt egységes, az egyes országokban és a különböző korszakokban változott. Magyarországon a II. világháború után az egyházak minden erejükkel igyekeztek részt venni az ország anyagi és szellemi-lelki újjáépítésében. Külföldi kapcsolataiknak köszönhetően sok adomány érkezett, ugyanakkor az egyházak több tehertétellel léptek át a II. világháború utáni rendszerváltozásba. Számos szállal kötődtek a Horthy-rendszerhez, bár teljesen nem azonosultak vele, sőt egyházi körökből is indultak kezdeményezések annak megreformálására.

Egy gyökerében új rendszer színre lépése amúgy is eleve magában hordozta az egyházak és az állam közötti konfliktusok lehetőségét. A kommunista párt pedig az egyházakat a proletárdiktatúra akadályának és ezért ellenségnek tekintette.

A két világháború között nagyon ki­terjedt laphálózattal rendelkezett a katolikus egyház, a II. világháború idején már 180 orgánuma jelent meg. Azonban az 1945.

Olvassa a teljes cikket INGYENES regisztrációval!

Csatlakozzon több mint 30.000 Rubicon Online olvasóhoz és fedezze fel a történelmet! Ingyenes regisztrációval:

  • Prémium tartalmaink közül hármat ingyen olvashat
  • Korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunk tartalmához
  • Kedvenc cikkeit elmentheti olvasói fiókjába és könyvjelzők segítségével ott folytathatja az olvasást, ahol félbehagyta