rubicon

Hammurapi

Egy mezopotámiai birodalom felemelkedésének krónikája
20 perc olvasás

Hammurapi uralkodásának kezdetén Babilón még csak egyike volt Mezopotánia egymással versengő középhatalmainak. Kisebb-nagyobb államok harcoltak, tárgyaltak, szövetkeztek, hogy a többi fölé kerekedhessenek, illetve a terjeszkedni kivánó riválisokat visszaszoritsák. A már-már évente változó szövetségek kötésében Hammurapi bizonyult a legyügyesebb taktikusnak. Sorban győzte le ellenfeleit, majd korábbi szövetségeseit, míg végre egyesítve a folyóközt, városából birodalmat teremtett. Hammurapi mindörökre beírta Babilón nevét a történelembe.

A Kr. e. III. évezred végén még az egész Folyóközt Ur városának nagy hatalmú uralkodói, az ún. III. Uri dinasztia királyai tartották ellenőrzésük alatt. Ibbi-Szín, a végletesen centralizált birodalom utolsó uralkodója azonban már nem volt képes országának egységgét megőrizni. A végvidékeket őrző katonai parancsnokok sorban szakadtak el Urtól, s nyugati irányból – kihasználva a központi hatalom gyengeségét – egyre nagyobb számban özönlöttek be a nomád amurrú törzsek, veszélyeztetve a főváros, illetve a déli területek élelmiszer-ellátását. Az eseménytörténeti forrásokban amúgy szűkölködő ídőszakból fennmaradt a hivatalos leveleknek egy csoportja, amely bepillantást enged számunkra a végkifejletbe. Ezek a levelek olyan, néhány száz évvel későbbi másolatokban maradtak ránk, melyeket éppen történeti érdekességük miatt használtak az akkori írnokiskolák.

Nomádok és városlakók

Az egyik katonai parancsnok, Isbi-Erra, aki azért kapott egy jelentősebb ezüstmennyiséget, hogy északon gabonát vásároljon, egyik levelében így számolt be urának az eseményekről: „Hire jött, hogy a dornbvidéki amurrá nép benyomult a síkságra, ezért én a teljes készletet, összesen

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.