rubicon

Halálbüntetés pro és contra

17 perc olvasás
A halálnak mint büntetésnek léte, jogossága, igazságossága, hasznossága az írott jog térhódítása óta a mai napig le nem zárható vitatémának számít. Büntetési elméletek születtek és avultak el, ám a halálbüntetést szorgalmazó és ellenző érvek és cáfolatok nem jutottak nyugvópontra. Az időről időre felbukkanó, heves indulatoktól átforrósodott vitahullámokon azonban nincs miért csodálkoznunk, hiszen axiómaként szögezhető le, hogy az életnél nagyobb érték ember számára nem adatott. Ebből következően a halálbüntetés, mint az életet szükségszerűen megszüntető „intézmény”, minden embert foglalkoztat.

A halálbüntetésről folyó évszázados vitában számos érvet találhatunk mind e legsúlyosabb szankció mellett, mind ellene. Bár az egyes csoportok nem választhatók el élesen egymástól, az áttekinthetőség kedvéért ezeket most hat fő szempont szerint ismertetjük.

Megelőzés, elrettentés

A halálbüntetés kérdésével foglalkozó bármely tanulmányt olvasva bizton várhatjuk, hogy az érvcsoportok között egyszer csak felbukkannak a halálbüntetésnek a bűnözésre gyakorolt visszatartó hatásáról szóló fejtegetések. Azonban ha megnézzük a halálbüntetésről folyó vita történetét, a ma oly természetesnek tartott érv ifjúnak számít, hiszen megjelenéséről csak a kriminálstatisztika mint háttértudomány kifejlődésétől kezdődően beszélhetünk. A témával foglalkozó gondolkodók ekkor kezdték azt a kérdést feszegetni, hogy van-e, illetve kimutatható-e a halálbüntetésnek a bűnözést visszaszorító hatása. Egészen a 20. századig az érvelés főleg etikai és filozófiai alapokon nyugodott. Ha belegondolunk, hogy a középkorban nemhogy statisztikai felmérésekkel, de egyáltalán a nyilvántartás fogalmával sem találkozunk, ezen

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.