rubicon

Hajnóczy József

Az abszolutizmus és a rendiség kritikusa
11 perc olvasás
Hajnóczy József a liberalizmus korai, nem nemes képviselője volt, aki a magyar politikai gondolkodásban először fejtette ki rendszerezetten a jogkiterjesztés, a törvény előtti egyenlőség, a közteherviselés, a népképviselet és a tulajdonszerzés szabadságának elveit. A kilencvenes évek elején névtelenül megjelent és kéziratos közjogi értekezései azonban nem keltették fel a nemesi társadalom figyelmét, amely főként előjogai újbóli körülbástyázásával volt elfoglalva. Hajnóczy a legális politikai fórumoktól kényszerűen távol, a jakobinus mozgalomban kereste elvei megvalósításának lehetőségét.

Hajnóczy József evangélikus lelkész fiaként született 1750-ben Modorban. Miután 1774-ben ügyvédi vizsgát tett, 1778-ig Forgách Miklós, ezt követően Széchényi Ferenc gróf titkára volt. 1785-ben II. József Széchényi Ferencet a pécsi kerület biztosává nevezte ki, s ura közbenjárására Hajnóczy a kerület titkára (is) lett. 1786 elejétől 1790 áprilisáig Szerém megye alispánjaként tevékenykedett.

Hajnóczy nem volt nemes, így nem vehetett részt aktívan a legfelsőbb törvényhozó fórum munkájában, főúri és köznemesi vezérekhez (Széchényi Ferenc, Balogh Péter) közel álló, ismert jogtudósként azonban ott volt országgyűlési tárgyakat taglaló magántanácskozásokon, és – felkérésre írásban is – véleményt nyilvánított országgyűlési ügyekben. Nézeteit 1790 és 1792 között – részint a követek befolyásolására törekedve – kéziratos és nyomtatásban (névtelenül) megjelent értekezésekben is kifejtette.

A király és az ország

Művei a Magyar Törvénytárat elemezték, nem tisztelve a megelőző mintegy nyolcszáz év teljesítményét. Remélte: ha a rendek összeülnek egy koronázó országgyűlésre, meg fogják alkotni a polgári egyesülés és a polgári alávetés új szerződését (egy új

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.