rubicon

Hadifogolytáborok Magyarországon

20 perc olvasás

A hadifogolyügy – így a táborok felügyelete, vezetése is – teljes egészében az NKVD, azaz a szovjet Belügyi Népbiztosság Hadifogoly- és Internáltügyi Főparancsnokságának (Glavnoje Upravlényije po gyelam Vojennoplennih i Internyirovannih), vagyis a GUPVI-nak a hatáskörébe tartozott. Ezt a láger­rendszert a szovjetek 1939 szeptemberében, két nappal Lengyelország megtámadása után kezdték létrehozni a már működő Gulag lágerrendszer mellett, illetve annak mintájára a Lengyelországban fogságba vetettek számára. Majd később ebbe a lágerrendszerbe kerültek az elfoglalt Közép- és Délkelet-Európában fogságba vetett katonák és civilek. E lágerrendszerben a fogvatartottak létszáma 1945 februárjára meghaladta a négymillió főt. Ennek részeként hoztak létre a Kárpát-medencében több mint 80, a trianoni Magyarország területén 56 hadifogoly-gyűjtőtábort, illetve táborrészleget.

Magyarország mai területén 1944 őszétől, a front, illetve az azt követő hadműveleti záróvonal nyugat felé haladásával párhuzamosan sorra alakultak a hadifogoly-gyűjtőtáborok, s nemcsak a Vörös Hadsereg, hanem az alárendeltségében hazánk területén harcoló bolgár és román hadsereg őrizete alatt is. Ebből következően a dél-dunántúli táborok nagy része a bolgár 1. hadsereg, míg Északkelet-Magyarország egyes táborai a román 4. hadsereg őrizete alatt jöttek létre. 

Gyűjtőtáborok kialakítása

A Magyarország mai területén kialakított gyűjtőtáborok parancsnokságát a 2. és a 3. Ukrán Front NKVD Hadifogoly- és Internáltügyi Osztályainak tisztjei látták el. Ezeket középszinten az NKVD délkelet-európai központja fogta össze Baden bei Wienben. Felső szinten a döntés Ivan Petrov altábornagynak, az NKVD hadifogoly- és internáltügyi főparancsnokának, illetve Lavrentyij Berijának,

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.