rubicon

Habsburg főhercegek a Monarchia katonai vezetésében

17 perc olvasás

Az első világháborúban több Habsburg főherceg futott be komoly katonai karriert, akár a legmagasabb, tábornagyi rendfokozatot is elérve. Károly trónörökös az 1916-os tiroli offenzívában vett részt, illetve a román támadás nyomán felálló erdélyi hadseregarcvonal parancsnoka volt. Frigyes főherceg a hadsereg főparancsnokaként, Jenő főherceg a délnyugati (olasz) front parancsnokaként vett részt a hadsereg irányításában. Mellettük szintén nevezetes az 1916-os lucki áttörés egyik felelőseként számon tartott József Ferdinánd főherceg, valamint a magyar katonák által csak „József apánknak” nevezett és rajongva tisztelt, többek között Doberdó védelmét irányító József (Ágost) főherceg is. Kézenfekvő tehát a kérdés, hogy a dinasztia tagjai miként teljesítettek az első világháború különböző frontjain. 

A Nagy Háború alatt a trónörököst is beleértve kilenc főherceg ért el tábornoki rendfokozatot, akik közül az alábbiakban a négy leghíresebbet – Frigyes, Jenő, József Ágost főhercegeket és Károly trónörököst – mutatjuk be.

Az európai monarchikus gondolat a kora középkorban kialakult világképhez vezethető vissza. Eszerint a társadalmat három nagy, Istentől rendelt csoportra lehet osztani. A többséget a laboratores, azaz dolgozók (általában jobbágyok) alkotják, akiknek természettől rendelt feladata a munka,

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.