rubicon

Habemus papam!

Pápaválasztás a kezdetektől a középkor végéig
17 perc olvasás

„Rómában, a Minerva fölötti Szűz Mária-monostorban 1447. március 6-án,  hétfőn a Szent Római Egyház bíborosai egyetértően pápává választották Tamás urat, a Szent Zsuzsanna-templom presbiter bíborosát, akit március 18-án a lateráni bazilikában V. Miklós néven megkoronáztak.” A pápai Kúriában készült kortárs feljegyzés a pápaválasztás kiforrott, megszilárdult formáját dokumentálta, azonban e procedúra egy hosszabb fejlődési folyamat során, a 13. századra nyerte el végső középkori vázát, amelynek főbb elemei mindmáig érvényesek.

Róma első püspöke a hagyomány szerint Szent Péter apostolfejedelem volt, aki a Nero-féle keresztényüldözés során halt vértanúhalált (64/67). Őt VII. Kelemen 1523 novemberében történt megválasztásáig összesen 212 személy követte e méltóságban. A város főpapja az első évszázadokban egyre nagyobb tekintélyre tett szert, így ő lett a Nyugat pátriárkája s az egyház első számú vezetője, a pápa (= apa, atya). A 451-es khalkédoni egyetemes zsinaton az öt patriarchátus közül Róma egyenrangúvá vált Konstantinápollyal, egyúttal megelőzte Alexandriát, Antiochiát és Jeruzsálemet. I. Nagy Szent Leó (440–461) kiterjesztette a pápai főhatalmat – a görög területek kivételével – az egész keresztény egyházra. A következő évszázadokban a mindenkori pápa a teljes egyházra kiterjedő tanítói, törvényhozói és kormányzati hatalom birtokosa lett. Éppen ezért egyre fontosabbá vált, hogy minden szempontból alkalmas személy lépjen Szent Péter örökébe.

Az első évszázadok III. Ince pápa. 13. századi freskórészlet a

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.