rubicon

Gyulafehérvár 1918

Erdély hajdani székvárosa és a román nemzetgyűlés
19 perc olvasás

A nagyon hányatott sorsú, ugyanakkor magyar emlékekben gazdag Alsó-Fehér vármegyében fekvő Gyulafehérvár a 19. század végére – túlnyomórészt román környezetben – igazgatási funkcióinak egy részét elvesztette, és poros helyőrségi város lett. 1918. december 1-jére ide hívták össze az erdélyi és magyarországi románság nagy nemzeti gyűlését, amelynek évfordulója ma Románia nemzeti ünnepe. 

A magyar történetírás és köztudat néhány közhellyel szokta elintézni az itt történteket a naiv magyar kormányzat által irányított különvonatokról meg az autonómia megtagadott ígéretéről. Hogyan esett a választás a városra? Hogyan zajlott a gyűlés? Kik vettek rajta részt, és az egész eseménysor hogyan ágyazódott be a felerészt magyar lakosságú kisváros közéletébe?

Gyulafehérvár, az erdélyi fejedelmek hajdani udvara, az erdélyi római katolikus püspökség székhelye, egyúttal Erdély katonai igazgatásának egyik központja évszázadokon keresztül kulcsszerepet játszott a keleti országrész politikai, egyházi és közigazgatási életében. Ennek nyomai ma is jelen vannak mindennapi életünkben: gondoljunk csak a 2000 forintos bankjegy rajzára, amely Bethlen Gábor erdélyi fejedelmet ábrázolja gyulafehérvári udvarában, tudósai körében. 

A környezet

Alsó-Fehér vármegye 1764-ben a középkori Fehér vármegyéből alakult ki a Maros folyó

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.