rubicon

Győzni vagy legyőzetni

Alternatívák a Függetlenségi Nyilatkozat után
20 perc olvasás
1849 áprilisára kiderült, hogy rövid távon az osztrák fél erőforrásai sem elégségesek a megsemmisítő célú háború befejezéséhez. Felmerült annak lehetősége, hogy a háború Magyarország és a birodalom viszonyának újrarendezésével ér véget. Az olmützi alkotmány s az erre adott magyar válasz, a Függetlenségi Nyilatkozat ezt tette lehetetlenné. Ezt követően mindkét fél a másik megsemmisítésére törekedhetett: Ausztria arra, hogy megtörje Magyarország ellenállását, Magyarország pedig arra, hogy Ausztriát a magyar függetlenség elismerésére kényszerítse. A kérdés csak az volt, hogy minderre diplomáciai vagy katonai úton kerül sor.

A klasszikus hadtudomány Clausewitz nyomán kétféle háborút különböztet meg. Az első a megsemmisítő háború, amelyet a háborúzó felek egyike (vagy mindketten) a másik fél teljes megsemmisítéséig, azaz védekezésre képtelenné tételéig folytat(nak). Ez általában a legyőzött fél területének – vagy hadászatilag fontos pontjainak – megszállásával, hadseregének megsemmisítésével vagy megadásával végződik. A másik a korlátozott célú háború, amelyet a háborúzó felek egyike (vagy mindketten) katonai és politikai céljai(k) eléréséig folytat(nak). Ez utóbbi cél lehet területek elfoglalása, az uralkodó kormányzati rendszer megdöntése vagy egyszerűen egy szövetségi rendszer elhagyására kényszerítés.

Magyarország 1848 szeptembere óta korlátozott célú háborút viselt. A magyar politikusok célja nem Horvátország bekebelezése vagy a birodalom szétverése volt, hanem az, hogy az 1848 áprilisában megkezdett polgári átalakulás folytatásához békés körülményeket teremtsenek. A magyar politikusok elvi szinten az olmützi alkotmány kibocsátásáig fenntartották a megegyezés lehetőségét.

Ezzel szemben az osztrák fél a háború kezdete óta megsemmisítő háborút folytatott.

Olvassa a teljes cikket INGYENES regisztrációval!

Csatlakozzon több mint 30.000 Rubicon Online olvasóhoz és fedezze fel a történelmet! Ingyenes regisztrációval:

  • Prémium tartalmaink közül hármat ingyen olvashat
  • Korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunk tartalmához
  • Kedvenc cikkeit elmentheti olvasói fiókjába és könyvjelzők segítségével ott folytathatja az olvasást, ahol félbehagyta