rubicon

Gyorsítás, nyilvánosság, átalakítás

Mihail Gorbacsov és a Szovjetunió összeomlása
21 perc olvasás

A Szovjetunió mély vezetői és gazdasági válsága a hetvenes évek végére világossá vált. A politikai változáshoz azonban új vezetőre volt szükség. Az elődeinél fiatalabb és ambiciózusabb Mihail Gor­bacsov 1985 tavaszán került a birodalom élére. A nevével fémjelzett peresztrojka politikája néhány év alatt mindent megváltoztatott. A monolit állam demokratizálására tett, nagyszabású kísérlete felerősítette a decentralizációs törekvéseket. A Szovjetuniót megmenteni nem tudta, ugyanakkor lemondott az erő alkalmazásáról, szabad utat engedett a tagállamok függetlenné válásához.

1970-től folyamatosan nőtt az olaj világpiaci ára, majd 1973-ban, az újabb arab–izraeli háború után az olajat exportáló arab országok az „olajfegyverhez” nyúltak, ami 400 százalékos áremelkedést okozott a piacon. Ezzel véget ért az a húszéves korszak, amikor a kínálat meghaladta a keresletet, s a nyugat-európai és észak-amerikai kapitalista országok évi 4% feletti GDP-növekedést realizálhattak, egyebek mellett az olcsó energiára alapozva. Az „olajsokk”, ha nem is összeomlást, de mély recessziót idézett elő a nyugati világban. Az USA GDP-je három év alatt 6%-kal csökkent, s a hetvenes években több mint ezer gyárat kell bezárniuk. De hasonló volt a helyzet Angliában és Nyugat-Németországban is. Az USA presztízsét és nemzetközi súlyát a magas munkanélküliség és az infláció mellett a vietnámi fiaskó és a Watergate-botrány tovább rombolta.

Gorbacsov. Jan Rieckhoff kollázsa újsághírek szavaiból

Ugyanakkor a Szovjetunió számára az olajár emelkedése nem

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.