rubicon

Győr román megszállása

16 perc olvasás

Győr 1919. évi  másfél hónapos román megszállása napjainkig fehér folt a város történeti emlékezetében. A városvezetésnek is köszönhetően a megszállás ideje alatt a polgári lakosságot jelentősebb atrocitások nem érték, elsősorban a fegyveres testületek tagjait, a hivatásos katonaságot korlátozták jogaikban. 

A békés felszín alatt ugyanakkor példátlan „gazdasági bűncselekmény” történt. A román hadsereg elsősorban a hadi- és állami üzemeket fosztogatta. Ennek esett áldozatul Közép-Európa legmodernebb ágyúgyára, az ötezer embert foglalkoztató Győri Ágyúgyár Rt. A város legnagyobb üzemét az utolsó szögig leszerelték, bevagonírozták és Romániába szállították. 

A magyarországi ipari vállalatok közül a Győri Ágyúgyár szenvedte el a legnagyobb károkat.

1919 ugusztusának első napjai­ban Győrött is megkezdődött a Tanácsköztársaság intézményei­nek felszámolása és a régi közigazgatási apparátus visszatérése. Farkas Mátyás polgármester – akit 1919. április 22-én lemondattak tisztségéről, majd internáltak – augusztus 6-án visszavette hivatalát. A régi-új polgármester legfontosabb feladatának a közigaz­gatás zavartalan működésének megteremtését és a város élelmezésének biztosítását tekintette, ezért már augusztus 7-én tanácskozott a vezető tisztviselőkkel a hivatali szervezet minél gyorsabb újjászervezéséről és működőképessé tételéről. Egyik első intézkedésként visszahelyezték a kórház élére dr. Petz Lajos tiszti főorvost.

A győri ágyúgyár termékei balról: 8 cm-es

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval 3 cikket olvashat a Rubicon Online-on.