rubicon

Gróf Széchenyi István és cenki otthona

14 perc olvasás

"Mi pedig örömöm gerjedelmit még magasbra emeli, az: Ott nyernyi borostyánt, hol földi pályámat kezdém s hol áldott szülék nemes példáitul irányozva már zsenge koromban ringattatám az élet tavaszának azon gyönyörteli álmaiban, mellyel keblembe is Magyar Honunk egykori nemesb és dicsőbb kifejlését tünteték lelkem elibe" - írta köszönőlevelében Széchenyi István, miután 1835. február 20-án Sopron városa tiszteletbeli polgárává választotta, vagyis a mi fogalmaink szerint díszpolgári címet adományozott neki.

Az elismerés az első ilyen jellegű döntés volt a város történetében, így Széchenyi lett Sopron első díszpolgára. A cenki birtokos gyakorta megfordult itt - persze elsősorban a megyegyűléseken -, és mély nyomokat hagyott a település életében: előmozdítója volt például a részvénytársasági alapon működő gőzmalom felállításának, a Sopron-németújhelyi (Bécsújhely, Wiener Neustadt, Ausztria) Vasút Társaság megalakulásának és a Soproni Takarékpénztár létrejöttének.

Mindezek olyan kezdeményezések voltak, melyek összecsengtek a "Legnagyobb magyar" országos terveivel. Lényegében a modernizáció igényével jellemezhetők leginkább a Sopron melletti családi fészek, a nagycenki kastély megújítását célzó elképzelései is, melyeket hosszas töprengés után, 1834-1840 között meg is valósított.

Az építészeti értékeit tekintve szerény, ám varázslatos környezetben álló nagycenki Széchenyi-kastély építésének kezdetei a 18. század közepéig nyúlnak vissza, amikor Mária Terézia főtisztje, Széchényi Antal gróf korábbi majorsági épületek felhasználásával itt építtette meg a család rezidenciáját. Az 1750-es években emelt, struktúrájában máig megmaradt emeletes barokk épületegyüttes főszárnyában a lakó- és kiszolgáló terek mellett családi

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.