rubicon

Gróf Széchenyi István és cenki otthona

14 perc olvasás

"Mi pedig örömöm gerjedelmit még magasbra emeli, az: Ott nyernyi borostyánt, hol földi pályámat kezdém s hol áldott szülék nemes példáitul irányozva már zsenge koromban ringattatám az élet tavaszának azon gyönyörteli álmaiban, mellyel keblembe is Magyar Honunk egykori nemesb és dicsőbb kifejlését tünteték lelkem elibe" - írta köszönőlevelében Széchenyi István, miután 1835. február 20-án Sopron városa tiszteletbeli polgárává választotta, vagyis a mi fogalmaink szerint díszpolgári címet adományozott neki.

Az elismerés az első ilyen jellegű döntés volt a város történetében, így Széchenyi lett Sopron első díszpolgára. A cenki birtokos gyakorta megfordult itt - persze elsősorban a megyegyűléseken -, és mély nyomokat hagyott a település életében: előmozdítója volt például a részvénytársasági alapon működő gőzmalom felállításának, a Sopron-németújhelyi (Bécsújhely, Wiener Neustadt, Ausztria) Vasút Társaság megalakulásának és a Soproni Takarékpénztár létrejöttének.

Mindezek olyan kezdeményezések voltak, melyek összecsengtek a "Legnagyobb magyar" országos terveivel. Lényegében a modernizáció igényével jellemezhetők leginkább a Sopron melletti családi fészek, a nagycenki kastély megújítását célzó elképzelései is, melyeket hosszas töprengés után, 1834-1840 között meg is valósított.

Az építészeti értékeit tekintve szerény, ám varázslatos környezetben álló nagycenki Széchenyi-kastély építésének kezdetei a 18. század közepéig nyúlnak vissza, amikor Mária Terézia főtisztje, Széchényi Antal gróf korábbi majorsági épületek felhasználásával itt építtette meg a család rezidenciáját. Az 1750-es években emelt, struktúrájában máig megmaradt emeletes barokk épületegyüttes főszárnyában a lakó- és kiszolgáló terek mellett családi

Olvassa a teljes cikket INGYENES regisztrációval!

Csatlakozzon több mint 30.000 Rubicon Online olvasóhoz és fedezze fel a történelmet! Ingyenes regisztrációval:

  • Prémium tartalmaink közül hármat ingyen olvashat
  • Korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunk tartalmához
  • Kedvenc cikkeit elmentheti olvasói fiókjába és könyvjelzők segítségével ott folytathatja az olvasást, ahol félbehagyta