rubicon

Grant tábornok

8 perc olvasás

A San Franciscó-i Golden Gate Parkban a rasszizmus ellen tüntetők 2020. június 19-én ledöntötték Ulysses S. Grantnek, az amerikai polgárháború (1861–1865) legsikeresebb tábornokának és az Egyesült Államok 18. elnökének (1869–1877) szobrát. 

Vajon mivel érdemelte ezt ki a rabszolgatartók államszövetségének, a déli Konföderációnak a legyőzője? A tüntetők arra hivatkoztak, hogy rabszolgatartó családba házasodott be, ő volt az utolsó amerikai elnök, akinek rabszolgája volt, s a Smithonian Magazine szerint „törvénytelen háborút indított a Nagy Síkság indiánjai ellen”. Grant, akinek egyik beceneve a „Csendes Ember” volt, alighanem válaszra sem méltatná az efféle vádakat.

Ulysses Simpson Grant egy tímár fiaként látta meg a napvilágot az ohiói Point Pleasantben 1822. április 27-én. Ohio volt az első állam, amelyet az Északnyugati Territóriumon hoztak létre, ahonnan még 1787-ben kitiltották a rabszolgaságot. Apja, Jesse Root Grant nagyszájú, hangoskodó, radikális abolicionista volt, a rabszolgaság elszánt ellenfele. A fiú inkább hallgatag, visszahúzódó, metodista anyja, Hannah Simpson érzékenységét örökölte. Gátlásos volt, tisztelte a nőket, megdermedt, ha erotikus tréfát hallott, nem káromkodott, s annyira gyűlölte az állatkínzást, hogy egy mexikói bikaviadalon rosszul lett. Sohasem vadászott. Két „férfias” szenvedélye volt, a lovaglás meg a szivarozás, és egy súlyos betegsége, az alkoholizmus, amellyel egész életében küszködött. A polgárháború alatt azonban sohasem nyúlt a pohárhoz.

A

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.