rubicon

Gömbös Gyula

19 perc olvasás
Az elmúlt években az 1919–1945 közötti korszak számos politikusa, katonája és közéleti szereplője kapott a korábbiaktól gyökeresen eltérő, pozitív értékelést. E korszaknak – Horthy Miklós és Bethlen István mellett – Gömbös Gyula volt a harmadik meghatározó történelmi alakja. Vele kapcsolatban viszont máig szinte kikezdhetetlenül tartja magát az a vélekedés, hogy ő és kormányzata volt minden rossznak a forrása, az ő diktatórikus törekvései, belpolitikai reformelképzelései és egyoldalú német orientációja vezetett a magyar közélet fasizálásához, a fokozatos jobbratolódáshoz, a német alárendelődéshez, a háborúba keveredéshez. Vajon kell-e, lehet-e ezen a képen módosítani? Tekintsük át röviden, s persze politikai elfogultságoktól mentesen a történettudomány eredményeit: ki is volt Gömbös Gyula, milyen karriert járt be, hogyan alakultak politikai nézetei, és végül miként értékelhető alig fél évtizedes kormányzati működése? Mindezt a korszak egészének szakszerű ábrázolása érdekében.

A háború végeztével, 1918 novemberétől nagyszámú katona gyűlt össze Budapesten, ahol gyors ütemben bontakozott ki mind a baloldali radikális irányú szervezkedés, mind a nemzeti alapon álló jobboldali mozgalom. Gömbös Gyula ez utóbbiban találta meg a saját nézeteinek megfelelő kereteket és partnereket. Ide vitték nem utolsósorban addigi olvasmányai is, így a Chamberlain-féle fajelmélet megismerése. A vele nagyjából egyidős fiatal tisztek a Monarchiában még nem jutottak magasabb posztokra, nemigen kötődtek a múlthoz. Ők a jövő emberei voltak, s annak formálásában tevőlegesen is részt akartak venni.

Az ellenforradalom vezáralakja

Az eszmei platform és politikai program, amely Gömbös közéleti működését jellemezte, alapvetően ekkor,

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.