rubicon

Goebbles-napló (részletek)

36 perc olvasás
Joseph Goebbels naplója, amellett, hogy szerzőjének karaktervonásait tükrözi, fényt vet a náci vezető réteg belső viszonyaira, gondolkodásmódjára, számos esetben Hitler terveire is. A napló legnagyobb részét írójának nem volt módja utólag átírni, helyesbíteni, stilizálni, így elsőrendű forrásnak tekinthető a nácizmusra nézve: kendőzetlenül tükrözi a propaganda eszközeit és szerzőjének eljárási módjait. A Goebbels-naplóból megjelentetett válogatás a Dunakönyv Kiadó újdonsága, ebből közlünk most részleteket.
1925. november 6.

Autóval indulunk Hitlerhez. Éppen vacsorázik. Hamar felpattan, s már ott áll előttünk. Kezét nyújtja, mint egy régi barát. És azok a nagy, kék szemek! Mint a csillagok. Örül, hogy lát. Én meg egész boldog vagyok. Tíz percre visszavonul, befejezi beszédének vázlatát. Elindulok a gyűlésre, két órán át beszélek. Nagy siker. Zúg a taps és az éljen! Ő is ott van. Megszorítja a kezemet. Saját nagy beszéde teljesen kimerítette. Aztán még itt is beszél egy fél órát: gúnyosan, humorosan, szellemes élcelődéssel, komolysággal és izzó szenvedéllyel. Mindene megvan ahhoz, hogy király legyen. Született néptribun. A leendő diktátor.

1926. április 13.

Este 8-kor autóval a Bürgerbräuba. Hitler már ott van. A szívem majd szétrobban. Belépünk a terembe, tomboló köszöntés. Ember ember hátán. Streicher nyitja meg az ülést, aztán én beszélek két és fél órán keresztül. Mindent beleadok. Az emberek tombolnak, zajonganak. A végén Hitler átölel. Könnyes a szeme! Boldog vagyok. A tömegen át az autóhoz. Heil kiáltások. Hitler a szállodában egyedül rám vár. Megyünk vacsorázni, a vendége vagyok. És milyen nagyvonalú! [...] Közelebb kerülünk egymáshoz. Kérdéseket teszünk fel neki. Csodálatos

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.