rubicon

Goebbels

Hitler leghűségesebb híve
17 perc olvasás
Nemcsak e század, hanem az egész történelem egyik legördögibb figurája Goebbels. Gyilkos indulatok lobogtak benne – legengesztelhetetlenebbül a zsidókkal szemben –, s szabad prédának tekintett mindenkit, aki Hitler útjába került. Megszállottan szolgálta „Führerét”: átvette legbarbárabb nézeteit, megáldotta legvérszomjasabb tetteit. Hitler végtelenül hasznos eszközre lelt zseniális propagandistájában, aki a hihető hazugságok és az időzítés mestere volt. Értett a hatékony hírfertőzéshez, tudta, hogyan kell a sikert felnagyítani, téveszméket kelteni, szelektív hírközlést alkalmazni, vereségből győzelmet faragni. Mindemellett engedelmes volt, csodálta, istenítette vezérét, akit még a halálba is követett. Ő volt Hitler leghűségesebb híve.

„Amit Ön mondott, az egy új politikai hit katekizmusa egy összeomló, elistentelenedett világ kétségbeesettségében. [...] Az isten megadta Önnek a tehetséget, hogy elmondja, mitől szenvedünk. És Ön megváltó szavaiba foglalta kínjainkat.” Így írt az 1923. novemberi müncheni puccskísérlet összeomlását követő perben Hitler „védekezését” hallva egy Joseph Paul Goebbels nevű 26 éves fiatalember, aki hódolata tárgyát akkor személyesen még nem ismerte, sőt pártjának sem volt a tagja. A fent idézett levél nem is egy személynek szólt, hanem sokkal inkább azt fejezte ki, amit kétségbeejtő helyzetében a fiatal Goebbels keresett: az új hitet.

Keserveinek kárpótlása

Goebbels élete „normális” időkben akár szerencsés is lehetett volna, ifjúkorában azonban sem Németországban, sem Európában nem a normalitás volt a jellemző. Szerencsés annyiban, hogy bár nagyon szegény családban született, tehetsége és ambíciói láttán apja, aki bolti alkalmazott volt,

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.