rubicon

Gabriele d’Annunzio

Önjelölt had- és népvezér? Futurista életművész? A fasizmus előfutára?
12 perc olvasás

Gabriele d’Annunzio az egyik legkülönösebb alakja a modern olasz történelemnek. Megkésett polihisztornak tűnik, aki a politika világában is szerencsét próbált. Az általa kreált Carnarói Olasz Kormányzóság politikai elgondolásai, külső megnyilvánulásai sokak számára igazodási pontot jelentettek a háborút követő zűrzavarban. A háborúban fél szemét elveszítő, Fiumét irányító „comandante” ismertségéből, hősiességéből és hatalmas népszerűségéből adódóan akár az olasz nacionalizmus és a formálódó fasiszta mozgalom vezére is lehetett volna. Nem így történt. Elegáns világfi volt, sokak példaképe, akit a modern kor hajnalán magával ragadott a gyorsuló világ ritmusa, az eljövendő ismeretlen vonzása. Az olaszok közül az elsők egyike volt, aki  átélte a repülés futurisztikus élményét. Támogatta a modern világ minden felfedezését, merész sebességet diktálva száguldott automobiljával egy olyan korban, amelyben mindez egyáltalán nem volt mindennapos.

Olaszország uralkodója az első világháború befejezésének hatodik esztendejében a „Montenevoso hercege” címet adományozta alighanem leghíresebb honfitársa, Gabriele d’Annunzio (1863–1938) – író-költő, világháborús katona, önjelölt had- és népvezér, hivatásos életművész – számára. III. Viktor Emánuel (1900–1946) döntésének időpontja nem véletlen: Olaszország 1924-ben annektálta Fiumét (Rijeka, Horvátország), az egykori magyar kikötővárost. Bármennyire is megtisztelő és előkelő hangzású ez a nemesi titulus, inkább csak szimbolikus jelentősége volt.

A futurista herceg

Az 1796 méter magas, eredetileg Auszt­riához tartozó Monte Nevoso (Snežnik, Szlovénia) az I. világháború után került az Olasz Királysághoz,

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.