rubicon

Függetlenség, demokrácia, diktatúra

Pilsudski útvesztői
11 perc olvasás
Egy közép-európai politikus, aki szinte megtestesíti térségünk ellentmondásait: hatalmas az elszántsága, megrázók csalódásai, hisz a népek összefogásában, de a nemzetféltés haragja a demokráciából a diktatúra útvesztőibe sodorja.

125 éve, 1876-ben született a Vilna melletti Zulówban Józef Pilsudski, a 20. század egyik legvitatottabb történelmi egyénisége. Nevének említése ma is érzelmi viharokat vált ki Lengyelországban, s nemzetközi megítélése is nagyon eltérő. Politikusi pályájának első szakaszában meghatározó szerepet játszott a lengyel szocialista mozgalomban, ám a szétdarabolt Lengyelország Oroszországhoz tartozó területein a munkásmozgalmat a függetlenségi törekvések vállalásának irányába mozdította el.

A légiós

Az I. világháború előtti években fokozatosan eltávolodott a szocialistáktól, akik az osztályproblémák megoldására fordították a nagyobb figyelmet, míg Pilsudski a függetlenségi harc katonai előkészítésére. Lövészegyesületeket alakított, melyek a terrorcselekményektől sem riadtak vissza. Leghírhedtebb akciójuk egy postavonatrablás volt, ahol 200 ezer rubelt zsákmányoltak.

A katonai felkészülés számára Galícia jó terepnek bizonyult, ahol viszonylag legális körülmények között, az osztrák hatóságok elnéző magatartása mellett tevékenykedhettek. 1914. augusztus 6-án kis létszámú csapata élén behatolt Orosz-Lengyelország területére, s megkezdte a lengyelek háborúját a cári Oroszország ellen. „Nem akartam megengedni, hogy hiányozzanak a lengyelek, amikor hazánk eleven testén más államok és nemzetek kardja új határokat húz…” Akciója azonban kudarcba fulladt, a lengyel lakosság passzívan és értetlenül fogadta a lengyel mundérban, lengyel parancsnokság alatt, de osztrák területről érkezett katonákat.

A

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.