rubicon

Friedrich Ebert

11 perc olvasás
A weimari köztársaság történeti előzménye, amolyan kísérleti laboratóriuma volt mindannak, ami 1949 után az NSZK-ban bekövetkezett: a jogállamiság és a demokratikus intézményrendszer létrehozásának, a szabad piacgazdaságra épülő, de erős szociális biztosítékokkal kiegészülő fejlett ipari társadalom kialakításának. Ebben az értelmezésben „Weimar”, az első német köztársaság bízvást azonosítható Friedrich Ebert nevével.

Friedrich Ebert mind a fényképek tanúsága, mind pedig a kortársak vallomásai szerint kis termetű, korpulens férfi volt, kecskeszakállt és stuccolt bajuszt viselt, polgári ruhában járt, s egészében véve igénytelen külsővel rendelkezett. Franciaország későbbi berlini követe, André François-Poncet véleménye szerint inkább nézett ki józan művezetőnek vagy megfontolt kisvállalkozónak, mint államelnöknek. Későbbi államtitkára, Otto Meissner visszaemlékezésében elmesél egy érdekes epizódot. Az akkor közismert berlini festő, Max Liebermann, aki 1921-ben megfestette Ebert portréját, így nyilatkozott Meissnernek: „Ő kétségkívül jó politikai fej, de sajnos nagyon rosszul festhető meg.”

A német köztársaság első elnökének mindez jelentős hátrányt jelentett, hiszen a németek a korábbi évtizedekben hozzászoktak a császár, II. Vilmos és környezete pompakedvelő megjelenéséhez. Ráadásul Ebert nem szerette a közszereplést, nem volt jó debattőr, beszédeiben inkább az észre, mint az érzelmekre apellált, márpedig akkor is köztudott volt, hogy egy kiváló szónoki képességgel rendelkező demagóg az emóciókra hatva összehasonlíthatatlanul nagyobb sikereket ér el a tömegnél, mint az, aki kizárólag észérvekkel hozakodik elő. Mai kifejezéssel élve: nagyon nehezen lehetett kialakítani az imázsát.

Weimar

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.