rubicon

Franciaország és afrikai gyarmatai a függetlenné válás után

24 perc olvasás

Az afrikai gyarmatpolitika terén az első komolyabb sokk Franciaországot az 1954-es indokínai vereséggel érte, míg Algéria elengedése már-már az ország egy integráns része elvesztésének számított. A függetlenedés után mind Algéria, mind a többi afrikai ország esetében, ha különböző mértékben is, de többnyire megmaradt a speciális viszony az anyaországgal. A gazdasági-pénzügyi kapcsolatrendszer paradox módon egyszerre nyújtott védelmet és jelentett akadályt a fejlődésben, főként a világgazdaság fordulatai miatt. A politikai-katonai kapcsolatok terén a stratégiai érdek máig gyakran felülírja a demokratikus értékeket, és a hatalom ellen felkelők szintén francia érdekek mentén tekin­tendők hol „a népnek”, hol pedig „terroristáknak”. Az afrikai bevándorlók munka­ereje Franciaország újjáépítésében fontos szerepet játszott, de integrációjuk főként az iszlám vallás, a gettósodás és a szegénység révén napjainkig számos problémát vet fel.

„Franciaország elvesztett egy ütközetet, de Franciaország nem vesztette el a háborút!” ­– mondta De Gaulle híres londoni rádióbeszédében 1940. június 18-án, miután Hitler csapatai lerohanták Franciaországot, és az ország hivatalos vezetése az idős első világháborús hőssel, Pétainnel az élen kapitulált. De Gaulle ekkor lényegében először azonosította Franciaországot a gyarmataival, s azt sugallta népének, hogy amíg a gyarmatokra támaszkodva, oda visszahúzódva folytatni tudják az ellenállást, addig Franciaország nem tekinthető legyőzött államnak. Magyarán a gyarmatok és az anyaország közti alá-fölé rendeltségi viszony – ha csak kényszerből és az anyaországból származó ellenálló vezetés ellenére is – megfordult. E gondolat egyébként Churchilltől sem állt távol, ő is intézett olyan beszédet a

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.