rubicon

Franciaország bukása

17 perc olvasás

1940. május 10-én Hitler felhívással fordult a nyugati front katonáihoz: „az óra elérkezett számotokra. A ma kezdődő harc eldönti a német nemzet sorsát a következő ezer esztendőre. Tegyétek meg kötelességeteket. A német nép áldása kísérjen benneteket.” A felhívással egy időben a holland, belga és luxemburgi határon felsorakozott három hadseregcsoport parancsot kapott a támadásra. Hitler azzal a reménnyel vállalta a nyugati hadjáratot, hogy Franciaország kikapcsolásával Angliát is békére kényszerítheti.

Hitler 1940. március 18-án a Brenneren találkozott Mussolinival, s felszólította az olasz diktátort, hogy lépjen be a háborúba. Mint mondotta, két lehetőség áll fenn: vagy sikerül a nyugatiakat úgy megrendítenie, hogy Olaszországnak már csak az utolsó csapást kell megadnia, vagy elhúzódik a háború, és Olaszországnak akkor az utolsó súlyt kell a mérleg serpenyőjébe vetnie. A háborúra való felszólítása és a katonai együttműködés tervének ismertetése meggyőzően mutatja, hogy 1940 márciusának közepén Berlinben végképp elhatározták: a nyugati fronton a fegyverekre bízzák a döntést.

Az erőviszonyok

Hitler azt mondta Mussolininak, hogy egy percig sem kételkedik Franciaország legyőzésében, de korábban azt is megírta: a hadjárat nem lesz sétagalopp, és a német nép történelme legsúlyosabb harcának néz elébe. Ennek a feltevésnek, vagy ha úgy tetszik, aggodalomnak minden alapja megvolt. Hitler ugyan azt mondta Mussolininak a Brenneren, hogy az ősz óta eltelt időt a hadsereg kiegészítésére használták fel, de a számok tanúsága szerint Németország a nyugati fronton 1940 tavaszán sem rendelkezett a támadás sikeréhez szükséges döntő erőfölénnyel. Májusban 114 divízió állt a nyugati határon, 3500 harckocsival és 5200 repülővel, vele szemben azonban 94 francia és 10 angol

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.