rubicon

Francia Indokína

A francia gyarmatbirodalom távol-keleti gyöngyszeme
13 perc olvasás

Francia Indokína a francia gyarmatbirodalom egyik leggazdagabb és legnépesebb gyarmata volt, amelynek francia uralom alá vonása a 19. század közepén kezdődött és a század végére fejeződött be. Az ezt követő időszakban gazdasági szempontból a gyarmatbirodalom gyöngyszemévé vált, mivel nyersanyagaival jelentős mértékben hozzájárult az anyaország gazdagodásához. A francia fennhatóságot végül egy nyolc éven keresztül tartó gyarmati háborúban sikerült leráznia magáról, de ez a harc csupán újabb konfliktusok nyitánya volt a korábbi gyarmatot alkotó országok számára. 

Franciaország már a 17. század közepén érdeklődni kezdett Délkelet-Ázsia iránt. Katolikus hittérítőket küldött a térségbe, akik a kereszténység terjesztése mellett információkat gyűjtöttek a helyi hatalmi viszonyokról és kapcsolatokat építettek ki a befolyásos politikai vezetőkkel. Ezzel párhuzamosan a vietnámi nyelv kínai gyökerű írásmódját is átültették a latin ábécére, amely fokozatosan elterjedve általánossá vált, így a későbbiekben jelentősen megkönnyítette a vietnámi és az európai kultúrák közeledését egymáshoz.

Az Indokínai Unió létrehozása

1858-ban kezdődött meg a térség államainak katonai meghódítása. Franciaország 1862-ben elfoglalta Kokin­kínát, amely francia gyarmattá vált, 1863-ban pedig a kambodzsai protektorátus létrehozásával  Kambodzsa is a fennhatósága alá került.

Thành Thái annami császár uralkodói díszben, 1905

Néhány évtizeddel később folytatódott a régió francia uralom alá

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.