rubicon

Földvártól Cseléig

Régi kérdések, új válaszok a mohácsi csatával kapcsolatos történeti kutatásokban
22 perc olvasás

Immár egy évszázada minden történészgeneráció nekifut a mohácsi csata problematikájának. A témára vonatkozó szakirodalom folyamatosan gyűlik, és miközben részkérdésekben sikerül meghaladni az elődök eredményeit, máshol éppen hogy beigazolódnak a korábbi feltevések. Régészek, történészek, etnográfusok és geográfusok egy­aránt foglalkoznak az 1526. évi csata lokalizációjával és emlékezetével. 

Mi most az elmúlt év történészi kutatásainak néhány, a csatarekonstrukcióhoz megfontolandó eredményét mutatjuk be ebben az írásban. 

Lesz szó Földvár település máig megoldatlan elhelyezkedéséről, az eddig kevéssé vizsgált út- és településhálózat összefüggéseiről, végül pedig egy egyszer már lezárt, majd újranyitott dossziéról II. Lajos halálával kapcsolatban.

Brodarics István, a Magyar Királyság kancellárja, a mohácsi csata egyik résztvevője Igaz történet a magyarok és Szulejmán török császár mohácsi ütközetéről című munkájában számos fontos információt közölt a csatatér földrajzi elemeiről és a magyar hadsereg elhelyezkedéséről is. Tőle tudhatjuk, hogy a király és Tomori hadainak tábora Mohácstól körülbelül fél mérföldre egyesült, II. Lajos serege pedig végül a Dunától fél, Mohácstól egy mérföldre állt fel a harchoz. Az 1526-ban használatos magyar mérföld hivatalosan 8353,6 méternek felelne meg, s a

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.