rubicon

Földvártól Cseléig

Régi kérdések, új válaszok a mohácsi csatával kapcsolatos történeti kutatásokban
22 perc olvasás

Immár egy évszázada minden történészgeneráció nekifut a mohácsi csata problematikájának. A témára vonatkozó szakirodalom folyamatosan gyűlik, és miközben részkérdésekben sikerül meghaladni az elődök eredményeit, máshol éppen hogy beigazolódnak a korábbi feltevések. Régészek, történészek, etnográfusok és geográfusok egy­aránt foglalkoznak az 1526. évi csata lokalizációjával és emlékezetével. 

Mi most az elmúlt év történészi kutatásainak néhány, a csatarekonstrukcióhoz megfontolandó eredményét mutatjuk be ebben az írásban. 

Lesz szó Földvár település máig megoldatlan elhelyezkedéséről, az eddig kevéssé vizsgált út- és településhálózat összefüggéseiről, végül pedig egy egyszer már lezárt, majd újranyitott dossziéról II. Lajos halálával kapcsolatban.

Brodarics István, a Magyar Királyság kancellárja, a mohácsi csata egyik résztvevője Igaz történet a magyarok és Szulejmán török császár mohácsi ütközetéről című munkájában számos fontos információt közölt a csatatér földrajzi elemeiről és a magyar hadsereg elhelyezkedéséről is. Tőle tudhatjuk, hogy a király és Tomori hadainak tábora Mohácstól körülbelül fél

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.