rubicon

Földbirtokos és nagybefektető

Széchenyi, a gazdálkodó
21 perc olvasás

Széchenyi a gyakorlatban is képes volt arra, amit elméleti munkáiban ajánlott: sikeresen alkalmazkodott az új, a piaci viszonyokhoz. Eredményesen gazdálkodó nagybirtokos és sikeres nagybefektető volt. Maximálisan kihasználta a lehetőségeit, dinamizmus és innovativitás jellemezte. Kezdeményező volt, rengeteg üzleti ötlettel. 

Egyszerre jellemezték a születési arisztokrácia és a kapitalizálódó gazdaság kihívásaira választ adni képes vállalkozó polgárság magatartásjegyei. Ugyanakkor a 19. század második felében, a piacgazdaság magyarországi kibontakozása idején nyilvánvalóvá vált, hogy a polgárosodás Széchenyi által bejárt útját a volt nemesi földbirtokosok többsége nem tudta követni.

Széchenyi a vállalkozóktól – napjainkban is – elvárt szinte minden tulajdonsággal rendelkezett: alapos bel- és külpolitikai, illetve bel- és külgazdasági tájékozottsággal, rendszerszemlélettel, szervezőkészséggel, kreativitással bírt. Kimagasló volt írás- és beszédkészsége, idegennyelv-ismerete. Több területen (lótenyésztés, eperfatermesztés, hídépítés, nagyipari malmászat stb.) sajátított el magas színvonalú szakmai, technikai és technológiai ismereteket. Folyamatosan képezte magát: sokszor – a magyar nyelvű szakirodalom hiányában – idegen nyelven olvasott szakkönyveket; hazai és külföldi vízépítő, gépész- és építészmérnököktől, a mezőgazdaságban, a közlekedésben és más területeken jártas szakemberektől tanult. 

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.