rubicon

Fiume

Az impériumváltások évei
15 perc olvasás

Az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlását követően a Magyar Királyság csakhamar elvesztette egyetlen tengeri kikötővárosát. Az Egyesült Államok és az antanthatalmak 1918. december 7-én független államként ismerték el Fiumét, ám az újonnan létrejött (teremtett) szabadállam valóban kérészéletűnek bizonyult. Gabriele D’Annunzio 1919. szeptemberi puccsszerű akciójával egy újabb államalakulat jött létre, ám az sem bizonyult hosszú életűnek. Hiába cserélt rövid időn belül nevet és kormányzati formát, nemzetközi beavatkozás eredményeként feltámadt a Fiumei Szabadállam. Kell-e mondanunk, hogy ez is a kérészállamok sorát gyarapította, mígnem Mussolini Olaszországa annektálta. Ez már végleges megoldásnak tűnt. Egészen a II. világháború végéig…

Magyarország és Fiume kapcsolata a kikötőváros kivételesen széles autonómiája és közjogi helyzete miatt a magyar történelem egyik különleges példájaként tartható számon. Fiume önállóságának eredete egyes elképzelések szerint akár I. Habsburg Ferdinándnak a város kiváltságait elismerő 1530-as statútumáig is visszavezethető, de a téma szempontjából két másik jogbiztosító dokumentum jóval nagyobb súllyal bír.

Gabriele D’Annunzio szabadcsapatának tagjai Fiumében, 1920. december Előzmények

Mária Terézia egy

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.