rubicon

Firenze és a Mediciek

13 perc olvasás

Leonardo da Vinci a Firenzei Köztársaság területén született, s Firenzében tanult a híres szobrász és festő, Andrea del Verrocchio műhelyében. Húszéves korában a firenzei festők céhének tagja lett, s harmincéves koráig ez a város volt tevékenységének színtere.

Firenze a 15. században a Medici-család uralma alatt vált a reneszánsz művészet és a humanista tudományosság legjelentősebb központjává. Mivel Leonardo mestere, Verrocchio szoros kapcsolatban állt a Mediciekkel, tanítványa is közel került a családhoz. Érdemes tehát alaposabban szemügyre vennünk Firenze és a Medici-család szorosan egybefonódó történetét. 

Firenze a 13–15. században egyike volt Itália négy legnagyobb és leggazdagabb városának. Lakossága 1300 körül megközelítette a százezret. Történetének egyik fénykorát a 13. században élte. Gazdagságának forrása a posztóipar és a banküzlet volt. A 14. század elején mintegy 300 cég foglalkozott részben posztókészítéssel, részben a flandriai nyersposztó finomításával és festésével. Több mint 70 bankház működött a városban, s némelyikük üzleti tevékenysége szinte az egész korabeli Európát behálózta. A „trecento” (a 14. század) viszont – hasonlóan Európa sok más városához – Firenze számára a válságok, az átmeneti hanyatlás százada volt. Lakosságát megtizedelte a századközép nagy pestisjárványa, gazdaságát megrendítette a vezető bankházak bukása legnagyobb adósuk, az angol király fizetésképtelensége következtében. A század utolsó negyedében pedig a textilmunkások (ciompi) lázadása forgatta fel a város békéjét. A század végére azonban helyreállt a rend, s a 15. században, a „quattrocento” éveiben bekövetkezett Firenze újabb, a korábbinál jelentősebb virágkora.

A

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.