rubicon

Ferenc pápa

Új helyzet az egyházban. Egy argentin jezsuita Szent Péter székében
11 perc olvasás

Olasz származás, a hatvanas évek Argentínájában kezdődő egyházi hivatás, jezsuita identitás. Külön-külön vizsgálva is felettébb érdekfeszítő e három fundamentális jelentőségű mozzanat Jorge Mario Bergoglio – ma ismert nevén Ferenc pápa – életében, aki 2013 óta a katolikus egyház 266. pápájaként ül Szent Péter trónján.

Bergoglio bíboros pápává választását szokatlan bulváros hatáskeltés követte. Mindenki arra volt kíváncsi, vajon mit hoz a világegyház számára Ferenc pápa pontifikátusa. Az egyház és a laikus közvélemény konzervatívabb hangjai leginkább az új pápa jezsuita múltjába kapaszkodtak, ebben látva egy erőskezű és hagyománytisztelő egyházvezetés biztosítékát. Azok számára pedig, akik szerint hit és egyház fennmaradása kizárólag a világi világ felé nyitással érhető el, a frissen megválasztott egyházfő kívülállása a konzervatívnak mondott európai egy­házi körökön – és feltételezhetően nyitottabb szellemisége,  szo­ciális érzékenysége – jelentette a várakozások kiindulópontját.

„Tudjátok, a konklávé feladata az volt, hogy püspököt adjon Rómának. Úgy látszik, bíboros testvéreim a világ végére is elmentek, hogy megtalálják” – mondta Ferenc pápa megválasztásának napján, 2013. március 13-án.

Ifjúkora és a jezsuita rend

Jorge Mario Bergoglio 1936. december 17-én született Argentína fővárosában, Buenos Airesben. Szülei első generációs olasz bevándorlók voltak, akik Mussolini diktatúrája elől vándoroltak ki az Újvilágba. (Alsó) középosztálybeli családban nőtt fel, melyben fontos szerepet játszott a katolikus hit. Bergoglio mégis a kései hivatásválasztók közé tartozott. Zsenge

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.