rubicon

Fennmaradás

Mit jelentett Dunkerque?
15 perc olvasás

A történész előtt mindig ott a kísértés, hogy felnagyítsa tárgyának vagy témájának fontosságát. Ezért kell most alátámasztanom álláspontomat. 

Ha Hitler megnyeri a második világháborút, most másmilyen világban élnénk.

Ez kétségtelen. De az már vitatható, hogy 1940. május 24–28., ez az öt nap Londonban, csakugyan döntő volt-e. Ekkor következett be a sorsfordulat? 

Mi lett volna, ha Hitler győz az angliai légi csatában? Ha elfoglalja Moszkvát? 

Ha győztesen kerül ki a sztálingrádi csatából? Ha nem sikerül a normandiai partraszállás? Ezek bármelyike megváltoztathatta volna a háború menetét. 

És azt állítom, hogy Hitler sohasem járt közelebb a végső győzelemhez, mint ezen az öt napon, 1940 májusában. Hadd indokoljam meg röviden, miért. 

 

Az angliai légi csata valóban nagyon fontos volt, de a második világháború kimenetelét nem dönthette el. A brit Királyi Légierő vereségével talán megnyílt volna az út a németek angliai partraszállása előtt, de a szigetország elfoglalása így is nagyon nehéz feladatnak bizonyult volna. Hitler tisztában volt ezzel: eleinte habozott elrendelni a német légitámadást, néhány nappal az offenzíva megkezdése (augusztus 14.) után pedig már látta, hogy nem lesz döntő. Egy nagy országot csakis légi háborúval amúgy sem lehet legyőzni – ezt 1940-ben még nem tudták, de mi azóta megtanultuk. Azonkívül Roosevelt elnök már az angliai légi csatát megelőzően elhatározta, hogy az Egyesült

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.