rubicon

Fennmaradás

Mit jelentett Dunkerque?
15 perc olvasás

A történész előtt mindig ott a kísértés, hogy felnagyítsa tárgyának vagy témájának fontosságát. Ezért kell most alátámasztanom álláspontomat. 

Ha Hitler megnyeri a második világháborút, most másmilyen világban élnénk.

Ez kétségtelen. De az már vitatható, hogy 1940. május 24–28., ez az öt nap Londonban, csakugyan döntő volt-e. Ekkor következett be a sorsfordulat? 

Mi lett volna, ha Hitler győz az angliai légi csatában? Ha elfoglalja Moszkvát? 

Ha győztesen kerül ki a sztálingrádi csatából? Ha nem sikerül a normandiai partraszállás? Ezek bármelyike megváltoztathatta volna a háború menetét. 

És azt állítom, hogy Hitler sohasem járt közelebb a végső győzelemhez, mint ezen az öt napon, 1940 májusában. Hadd indokoljam meg röviden, miért. 

 

Az angliai légi csata valóban nagyon fontos volt, de a második világháború kimenetelét nem dönthette el. A brit Királyi Légierő vereségével talán megnyílt volna az út a németek angliai partraszállása előtt, de a szigetország elfoglalása így is nagyon nehéz feladatnak bizonyult volna. Hitler tisztában volt ezzel: eleinte habozott elrendelni a német légitámadást, néhány nappal az offenzíva megkezdése (augusztus 14.) után pedig már látta, hogy nem lesz döntő. Egy nagy országot csakis

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.