rubicon

Fekete-fehér Amerika

Az első rabszolgától az első elnökig
12 perc olvasás

Az első színes bőrű (rab)szolgák 1619-ben érkeztek Amerikába. 

Az angol fennhatóság alatt álló észak-amerikai gyarmatok közül elsősorban a Délen fekvőkön nőtt meg a néger rabszolgák száma. 

A függetlenség kikiáltása után az Alapító Atyák naiv elképzelését, hogy a „különleges intézmény” magától eltűnik, az Egyesült Államok déli államaiban termelt gyapot iránti óriási kereslet keresztülhúzta: „Gyapot király” erősebbnek bizonyult a szép elveknél. Az Észak és Dél közötti ellentétek végül véres polgárháborúhoz vezettek, melynek egyik legjelentősebb eredménye a fekete rabszolgák felszabadítása és törvény előtti egyenlőségének deklarálása volt. 

A faji kérdés azonban ezzel nem oldódott meg. Délen megkísérelték a volt rabszolgákat továbbra is alacsonyabb rendűként kezelni. Egy évszázadnak kellett eltelnie, hogy az 1950–60-as években egymást kövessék az afroamerikaiak valódi egyenlőségét hozó törvények, amelyekhez az alulról jövő nyomást az egyre erősödő polgárjogi mozgalom biztosította. Az 1970-es évektől újabb tabuk dőltek meg: az afroamerikaiak egyre nagyobb szerepet kezdtek játszani a politikai hatalom csúcsa közelében is. Az évszázados emancipációs küzdelem végső sikerét pedig Barack Obama megválasztása hozta el 2008. november 4-én. A jelek szerint a faji egyenjogúság nem csupán a törvénykönyvekben rögzült, hanem az amerikai választók döntő többségének a szívében és lelkében is otthonra lelt.

A

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.