rubicon

Februártól októberig

1917
7 perc olvasás
Egy történelmi pillanatban Oroszország aktív társadalmi, politikai erőinek többsége a bolsevikokkal egy irányban cselekedett, anélkül, hogy együttműködött volna velük. Másnap már új helyzet állt elő. Már nem az Ideiglenes Kormány volt a közös ellenfél, hanem a bolsevik hatalom. S kibontakozott a polgárháború.

Évtizedek óta a kutatók meditációinak, polémiáinak tárgyát képezi a kérdés: egy vagy két társadalmi-politikai forradalom játszódott le 1917-ben Oroszországban? A felelet lehet is-is. Szakmailag elkülöníthető 1917 februárja, mint az első, a polgári, polgári demokratikus társadalmi-politikai forradalom és 1917 októbere, a második, a szocialista forradalom. Ugyanakkor vitathatatlan tény, hogy egységes forradalmi folyamatként is értelmezhetőek az 1917-es oroszországi események és fordulatok. Ez utóbbi értelmezés az orosz történelmi fejlődés sajátosságaiban gyökerezik, s az orosz forradalom Lenin által kifejtett permanenciáját jelenti.

Tétova hatalom

Mielőtt a sajátosságok mibenlétét megkíséreljük felvázolni, érinteni kívánjuk 1917 februárjának néhány kérdését. Először is a spontaneitás és a tudatosság szerepét. Vajon ösztönös, fékezhetetlen tömegelégedetlenség söpörte-e el a Romanov-dinasztiát, vagy őfelsége ellenzéke (az Orlov fivérek, a liberálisok) és ellenségei (a szocialista irányzatok) okozták a cárizmus bukását? A rendszer működésképtelenségét tükröző szindróma, Raszputyin meggyilkolása éppenséggel a monarchia megmentését akarta szolgálni. Csakhogy megkésve. A liberálisok – Miljukov tanúsága szerint is – meditáltak, a háború befejezéséig nem törekedtek változtatásokra. Az eseményeknek azonban 1917 első hónapjaiban sem tudtak ellenállni. (Később sem!)

Főszereplővé az elkeseredett tömegek váltak. Egymást követték a

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.