rubicon

„Fajhigiénia" a Mein kampfban… és a valóságban

21 perc olvasás

A második kötetben Hitler több oldalon foglalkozik a „fajhigiéniával”. Megjegyzései a „völkisch állam” fő feladatáról abban csúcsosodtak ki, hogy „az államnak gondoskodnia kell arról, hogy csak az nemzzen gyermeket, aki egészséges; szégyen, ha betegségével vagy fogyatékosságával mégis gyermeket hoz a világra, de a legnagyobb tisztelet, ha lemond erről. Fordítva azonban megvetendő, ha a nemzet egészséges gyermekeit visszatartja.” Mindez nem volt eredeti gondolat, hanem az 1920-as években az örökléstan-kutatók és humángenetikusok jelentős részének uralkodó véleménye Európában és az Egyesült Államokban. 1932-ben Poroszországban – az NSDAP-tól függetlenül­ – több biológus törvényjavaslatot terjesztett elő, amely kilátásba helyezte az örökletes betegségben szenvedők önkéntes sterilizálását.

A birodalmi kormány 1933. július 14-én fogadta el az örökletes betegségben szenvedők utánpótlásának megelőzéséről szóló törvényt. Az eredeti tervezet és az elfogadott törvény abban különbözött, hogy a sterilizációt nemcsak az érintett vagy törvényes képviselője kérvényezhette, hanem az illetékes orvos vagy a gyógyintézet vezetője is. A gyakorlatban 1945-ig speciális eugenikai bíróságok bírálták el a megközelítőleg 350 000 sterilizációs ügyet.

Eutanáziatanok Németországban 

Az első

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.