rubicon

Ez is a románok zsákmánya lett

A magyar király udvari vonata
7 perc olvasás

1896-ban készült el Ferenc József császár és király új magyar királyi udvari vonata, amely a kor minden luxusával fel lett vértezve. A háború végén is kiváló állapotban lévő magyar királyi udvari kocsikat Ferdinánd király és felesége további utazásaihoz rabolták el. Valószínűleg ezen a szerelvényen utazott nem sokkal később Mária királyné Párizsba, a békekonferencia résztvevőinek meggyőzésére. Képes összeállításunk szövegét a Vasúti és Közlekedési Közlöny 1896. május 24-i és június 14-i számaiban megjelent leírásokból kölcsönöztük.

A király új udvari vonata, melyet ő Felsége Budapestről Bécsbe menve most használt először, fejedelmi kényelemben és művészi kiállításban mindent felülmúl, ami eddig e téren készült. 

A vonat öt kocsiból áll: a király és a királyné ő Felségeik egy-egy kocsijából, a kiséretnek szánt két kocsiból és egy étkezőkocsiból. A konyhahelyiségnek szánt két kocsi a régebbi udvari vonatból maradt meg és csak a villanyos világító- és jelzőkészülékeket rendezték be e kocsikban is.

A magyar királyi udvari kocsi étkezője

Ami a kocsi külsejét illeti, megtartották a nálunk szokásos zöld színt, csakhogy a sötétzöld alap világoszöld díszléczek által van mezőkre osztva és arannyal szegélyezve. A kocsik egész külseje épp oly discrét, amily nemes előkelőség benyomását teszi. Egyedül a király ő Felsége kocsija az, amely külsejére is nagyobb pompa kifejtésére nyit teret; e kocsin a salon ablakai alatt színes kivitelben – tűzben aranyozott bronz és

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval 3 cikket olvashat a Rubicon Online-on.