rubicon

Európai bíróságok

Nemzetek feletti intézmények
10 perc olvasás

A magyar jogrendszerben, bírói gyakorlatban lényeges változást hozott az európai integráció. Az Emberi jogok európai egyezményéhez, majd az Európai Unióhoz való csatlakozás eredményeként mind az alkalmazandó joganyag, mind a bírói jogvédelem kibővült. Ez utóbbinak meghatározó fórumai a tagállamokra kötelező döntést hozó Európai Unió Bírósága és az Emberi Jogok Európai Bírósága.

A II. világháború egyik elementáris felismerése az volt, hogy az emberi jogok védelme nemzeti szinten nem minden esetben biztosítható megfelelően, szük­séges ezért egy nemzetek feletti, regionális szintű védelmi mechanizmus kialakítása is. 

Ennek a gondolatnak állt az élére az Egyesült Királyság, amelynek vezetésével összesen tíz európai ország 1949-ben megalapította az Európa Tanácsot. Ennek máig legfontosabb jogi dokumentuma az Emberi jogok európai egyezménye, amelyet 1950. november 4-én írtak alá Rómában, és három évvel később lépett hatályba. Ekkor kezdte meg működését az egyezményben rögzített alapjogok betartását ellenőrizni hivatott testület, a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága. Az Európa Tanácsnak ma már 47 ország a tagja (az Európai Unió tagállamain kívül elsősorban a Szovjetunió

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.