rubicon

Esztelen időjátszma

Hitler háborús stratégiája és az időtényező
19 perc olvasás
Hitler gondolkodásának középpontjában egy megoldhatatlannak tűnő probléma megoldási kísérlete állt: hogyan változtatható Németország a lehető leggyorsabban világhatalommá, amikor ez a többi, már létező világhatalom ellenállásába ütközik, hiszen a cél csak egyikük vagy másikuk rovására érhető el. Hitler nemcsak személyisége, hipochondriája, halálfélelme miatt sürgette a nagy játszma mielőbbi elkezdését, de – legalább ennyire, ha nem jobban – azért is, mert felismerte az időtényező jelentőségét: azelőtt kell lépni, mielőtt a többiek összefognak. De vajon volt-e Hitlernek összefüggő, önmagában véve értelmes katonai elgondolása a háborús győzelem biztosítására, és ha igen, az miben állt?

Hitler háborús terveit, stratégiai elgondolásait még a hadsereg vezetői előtt sem fejtette ki teljes egészében, azokra legfeljebb egyes megfogalmazásaiból lehetett némileg következtetni. Jóllehet korai megnyilatkozásai arról árulkodnak, hogy fő célja hatalmas keleti területek bekebelezésével a kontinentális német hatalom biztosítása volt, e tervről kancellársága kezdetén hosszú ideig nem beszélt. Éveken át csak a békeszerződés revíziójával kapcsolatos német igényeket hangoztatta, majd szűkebb környezete előtt is csak részcélokat jelenített meg. Még kevésbé tájékoztatta terveiről a német közvéleményt. Mindez azzal járt, hogy vezérkari szinten sohasem dolgoztak a háború végigvitelének egész stratégiáján, hanem csupán az egyes offenzívák terveit alakították ki. Még ez alól is volt kivétel, mivel a Dánia és Norvégia elleni hadműveleti terv lényegében az illetékes szervek kihagyásával készült el.

Sietnie kellett

Mindebből logikusan következett, hogy a vezető tisztek valójában nem követhették, sőt alapjában véve nem

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.