rubicon

Erőszaktechnikák

I. Rákosi-korszak – Kényszervallatás. II. Kádár-korszak – Állambiztonsági pszichiátria
12 perc olvasás

A kényszervallatás legújabb kori „fénykorának” tekinthető Ráko­si-korszakban a totalitárius diktatúra kiépítése és fenntartása csakis erőszakos, megfélemlítő szankciókkal, tömeges büntetőeljárásokkal volt lehetséges. Az 1956-os forradalom leverését és a véres megtorlásokat követően a Kádár-kormány szakított a nyílt erőszak politikájával, s felhagyott azzal, hogy a megtört és megfélemlített lakosságot a rendszerrel szembeni lojalitás szüntelen kifejezésére kényszerítse. Tömeges büntetőeljárások helyett sokkal „minőségibb”, de annál alávalóbb eszközökkel igyekezett letörni bármiféle politikai ellenállást: megfigyelés, lejáratás, bomlasztás, valamint a veszélyesnek ítélt személyek elmebeteggé nyilvánítása és elzárása.

I. Rákosi-korszak | Kényszervallatás

Az 1945 és 1989 között folytatott büntetőeljárások során alkalmazott testi és pszichikai kényszerítő eszközök megismerése, a kényszervallatás eseteinek feltárása nehézségekbe ütközik, hiszen az államvédel­mi/állambiztonsági szervek ezeket a legnagyobb titokban végezték, s a fennmaradt bizonyítékokat is igyekeztek később megsemmisíteni. A Rákosi-korszak koncepciós eljárásainak módszereire, az Államvédelmi Hatóság erőszakos cselekményeire vonatkozó legbővebb forrásanyagot azok a vizsgálati ügyek nyújtják, amelyeket az – elkövetett bűnökhöz képest csekély számban elítélt – egykori államvédelmi tisztek ellen indítottak. A felmérhetetlen mennyiségű törvénytelenséget elkövető „államvédelmisek” ügyében lefolytatott, „Péter Gábor és társai” névvel jelzett büntetőeljárások gyakorlatilag a rendszerváltozásig leplezték a legszűkebb pártvezetés felelősségét, amelynek

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.